Сциентология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сциентологичен център в Лос Анджелис.

Сциентологията (на английски: scientology) е система от религиозни вярвания и философски идеи, основана в САЩ от писателя Лафайет Роналд Хъбард (1911 – 1986) през 1952 г. Тя изповядва смесица от наука и духовност, като вярва в безсмъртието на духа и подобряването му на Земята. Идеята за рай и ад не съществува.

Хъбард е автор на много книги в областта на научната фантастика, повечето от които са писани през 1930-те и 1940-те години. През 1949 г. на конференция на автори на научно-фантастични книги, проведена в Ню Джърси, той заявява: „Да пишеш за 1 пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия.“[1]

По време на своята писателска кариера Хъбард започва да се интересува от способностите на човешкия разум. През 1950 г. неговите проучвания биват публикувани под името „Дианетика. Модерната наука на умственото здраве.“ Днес тази книга носи заглавието „Силата на мисълта върху човешкото тяло.“

Учението на Хъбард е доста сложно и затова той издава свой речник. Според Хъбард първото нещо, което човек трябва да разбере, е: „Ти не си човек, ти си тетан“. Тетан (thetan) е духовно същество, което съществувало около 300 трилиона години. То пребивавало в различни тела и след като те умирали, влизало в друга форма на живот.

Според Сциентологията всеки минал живот има неестествени преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо енграмите трябва да бъдат открити и премахнати. Това се извършва чрез „прослушване“ по време на организираните от Хъбарт скъпоструващи (понякога десетки хиляди долара) курсове.

След „изчистването“ последователите се намират в състояние на ДТ – действащи тетан нива (OT, Operating Thetan Levels), които са 8 на брой. Намиращите се в това състояние могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето.

Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на Запад. Той отхвърля християнското учение за Бога и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите.

Сциентологията има за цел да подпомогне духовното извисяване на индивида до степен, когато той сам ще осъзнае съществуването и природата на „Върховното същество“.

Хъбард смята, че човек не може да бъде лош и учи, че покаянието е унизително. Спасението е човек да се освободи от прераждането, т.е.от цикъла, включващ живот и смърт. Следващото след тетана еволюционно ниво е т.нар. „хомо новос“ – богоподобен човек.

Сред характерните черти на последователите на сциентологията е скандалното им поведение и множеството конфликти с държавните власти. В САЩ са заведени поредица дела срещу високопоставени последователи на сектата, откраднали секретни военни и разузнавателни документи. Причината за това е идеята на водачите на сектата, че светът ще бъде спасен само ако се разкрият тайните на държавите.

В последните години сциентолозите нашумяха и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказва се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни. Организирано е изнасянето на три милиарда долара в Люксембург, Дания и САЩ.

Сциентолози са осъдени за изнудване на хора да продадат свои имоти и да дадат всичките си спестявания. През 1996 г. е установена връзка между такова изнудване и причините за самоубийство на член от сектата. Тогава парламентарна комисия определя сциентологията като секта.

През 1996 г. сектата подема скъпоструваща рекламна кампания, като изпраща екземпляр от книга за историята и дейността си до всички библиотеки, сенатори и до множество възлови институции и медии. Известни „звезди“-сциентолози, като Том Круз, Джон Траволта и други, са също активни пропагандатори. Настоящи членове на сектата са Чик Кърия, Чака Кан, Айзък Хейъс, Дейвид Кампбел, Кирсти Али, Присила Пресли, Лиза Мери Пресли, а сред бившите сциентолози са Патрик Суейзи, Оливър Стоун, Шерън Стоун, Ленард Коен, Емилио Естевез, Глория Гейнър, Рики Мартин, Ван Морисън, Лу Роулз и други.

През 1991 г. е направен опит за регистрация в България на сциентологията като вероизповедания или като сдружение. След отказа на Дирекция по вероизповеданията и повторен безуспешен опит, към 2004 г. няма данни за пропаганда или практическа дейност от страна на чуждестранни мисионери на Сциентологията или на нейни последователи в страната.

Сциентолоичната църква е основана през 1953 г.[2] Тя се занимава с въпроси, отнасящи се до морал, етика, образование и бизнес.

Известни членове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]