Мисията невъзможна: Режим Фантом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мисията невъзможна: Режим Фантом
Mission: Impossible – Ghost Protocol
РежисьориБрад Бърд
ПродуцентиДжей Джей Ейбрамс
Том Круз
Брайън Бърк
СценаристиДжош Апелбаум
Андре Немек
В ролитеТом Круз
Джеръми Ренър
Саймън Пег
Пола Патън
МузикаМайкъл Джакино
ОператорРобърт Елсуит
МонтажРобърт Елсуит
Филмово студиоParamount Pictures
Skydance Productions
TC Productions
Bad Robot Productions
РазпространителПарамаунт Пикчърс
Премиера16 декември 2011 г.
(Бразилия)
Времетраене139 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет145 млн. щ.д.[1]
Приходи694,7 млн. щ.д.[1]
Хронология
Мисията невъзможна 3
Мисията невъзможна: Престъпна нация
Външни препратки
IMDb Allmovie
Мисията невъзможна: Режим Фантом в Общомедия

„Мисията невъзможна: Режим Фантом“ (на английски: Mission: Impossible – Ghost Protocol) е американски шпионски екшън филм от 2011 година и е четвъртият филм от поредицата Мисията невъзможна. С участието на Том Круз, който отново се превъплъщава в ролята си на агент Итън Хънт, филмът също е и първият екшън филм на режисьора Брад Бърд. Режим Фантом е първият от поредицата филми, който отчасти е сниман с IMAX камери. Премиерата на филма в Северна Америка се състои на 16 декември 2011, като е положително приет от критиците и се превръща в бокс офис успех.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на новия си екип, агент Хънт (Том Круз) бяга от руски затвор и приема новата си мисия, която е да проникне в Кремъл и да разкрие тайното досие на потенциален ядрен терорист, известен под кодовото име Кобалт. Оказва се, че това е шведския професор Кърт Хендрикс (Микаел Нюквист), който изповядва безумната идея, че една световна ядрена война ще спомогне на човечеството да постигне траен мир и напредък. Терористът обаче успява да изпревари агент Хънт и екипа му и да взриви Кремъл, заличавайки следите си. За атентата и кражбата на куфарчето с кодовете на руските ядрени ракети е обвинен Хънт, а цялата агенция, за която работи, е разпусната. Останал без подкрепа и разчитайки само на екипа си, Итън Хънт се впуска в преследване на Кобалт, за да спре ядрения апокалипсис и да изчисти името си.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

„Когато за първи път видяхме Том, да се изкачва по Бурж, в дългите снимки не само можете да видите трафика в отраженията, когато той натиска надолу стъклото ... Но всъщност виждате как стъклото леко се деформира поради натиска на ръката му. Това няма как да се види в 35 мм. Фактът, че екрана изпълва вашето зрение и го прави много по ясно, като по този начин изглежда по-реалистично.“
Брад Бърд описва предимствата в това се снима в IMAX формат.[2]

Филмът първоначално е обявен с работно име „Мисията невъзможна 4“ и с кодово име „Овен“ по време на началото на производството. До август 2010 г. обмисляните заглавия не включват „Мисията невъзможна 4“ и има предложения заглавието да бъде „Мисия: Невъзможна“, като американското списание „Variety“ го сравняват с продължението на Кристофър Нолан на филма Батман в началото, който е озаглавен просто Черният рицар.

Филмът е частично заснет с IMAX камери, които съставят около 30 минути от филма. Бърд настоява филмът да се снима в IMAX, за разлика от 3D, като той смята, че IMAX формата предлага на зрителя по-добро преживяване поради яркото по-високо качество на изображението и по-голям екран, без да са необходими специализирани очила. Бърд също вярва, че IMAX формата ще върне „ниво“ на представянето на холивудски филми, които той вярва, че индустрията е загубила.

Снимките се провеждат от октомври 2010 до март 2011. Сцени са снимани в Дубай, Прага, Москва, Мумбай, Бангалор и Ванкувър. Том Круз изпълнява каскада, където Итън Хънт се изкачва по кулата Бурж Халифа, която е най-високата сграда в света, без използване на дубльор. Въпреки че Круз изглежда сякаш свободно соло се изкачва във филма с помощта на специални ръкавици, в действителност той е здраво закрепен към Бурж Халифа по всяко време от множество кабели. Кабелите са дигитално изтрити при постпродукцията от Industrial Light & Magic. Следвайки примера на Круз, Патън и Сейдокс също избират да се откажат от използването на каскадьор за сцената им в Бурж Халифа, където Картър си отмъщава на Моро за смъртта на Ханауей.

Много от интериорни сцени на филма са заснети в Canadian Motion Picture Park във Ванкувър, включително една ключова сцена в една специално оборудвана IMF влак кола и битката между Хънт и Хендрикс в Мумбай в автоматизиран на няколко нива, паркинг гараж (който е построен през шестмесечен период специално за филма). Кулминацията е заснета в офиса на Sun TV, намиращ се в Бенгалуру, Индия. Но началото на филма, бягането от затвора в Москва, са заснети на реално място в бивш затвор близо до Прага. Филмът също така включва и автомобила BMW i8.

Маркетинг[редактиране | редактиране на кода]

Том Круз представя филма заедно с колегата си Анил Капуур в Тадж Махал

През юли 2011 г., трейлър за Режим Фантом е пуснат, показващ нови снимки от филма, едни от които е как Том Круз изкачва най-високата сграда в света, намираща се в Дубай, Бурж Халифа. Освен това преди неговото пускане по кината студиото представя само с покана, IMAX кадри на филма на тълпа хора от формиращите общественото мнение и журналисти в BFI IMAX театърът в центъра на Лондон. Една от многото сцени, които са включени, е сцена с преследване в пустинна пясъчна буря в Дубай.

През ноември 2011 г., Paramount пуска игра в Facebook на филма, за да насърчи хората да отидат да гледат филма. Новата игра позволява на играчите да се превъплатят в ролята на IMF агенти, да формират отбори и да се впуснат в мултиплейър приключение. Играчите също така могат да събират билети в играта с които имат шанс да спечелят истински билети за премиерата на филма и прожекция в родния си град за тях и 30 приятеля.

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Саундтракът към филма е съставен от Майкъл Джиачино, вторият му за франчайза и третата си съвместна работа с Брад Бърд след „Феноменалните“ и „Рататуй“. Саундтракът е пуснат от Варезе Сарабанде на 10 януари 2012.

Траклиста[редактиране | редактиране на кода]

  1. Give Her My Budapest (1:57)
  2. Light The Fuse (2:01)*
  3. Knife To A Gun Fight (3:42)
  4. In Russia, Phone Dials You (1:40)*+
  5. Kremlin With Anticipation (4:12)*+
  6. From Russia With Shove (3:37)*
  7. Ghost Protocol (4:58)*
  8. Railcar Rundown (1:11)*
  9. Hendricks' Manifesto (3:17)*
  10. A Man, A Plan, A Code, Dubai (2:44)*
  11. Love The Glove (3:44)*
  12. The Express Elevator (2:31)*
  13. Mission Impersonatable (3:55)
  14. Moreau Trouble Than She's Worth (6:44)
  15. Out For A Run (3:54)
  16. Eye Of The Wistrom (1:05)
  17. Mood India (4:28)*
  18. Mumbai's The Word (7:14)
  19. Launch Is On Hendricks (2:22)
  20. World's Worst Parking Valet (5:03)*
  21. Putting The Miss In Mission (5:19)*
  22. Mission: Impossible Theme (Out With A Bang Version) (:53)*
  • (*) Включва Mission: Impossible Theme от Лало Шифрин
  • (+) Включва „The Plot“ от Лало Шифрин

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

След световната премиера в Дубай на 7 декември 2011 г., филмът е пуснат в САЩ на 16 декември 2011 г. в IMAX и други широкоформатни кина, а по света – на 21 декември 2011.

Оценка[редактиране | редактиране на кода]

От 8 януари 2012 г. филмът е получил много положителни отзиви, отбелязвайки 93% на сайта Rotten Tomatoes, базирани на 191 мнения, което го прави най-добре оцененият филм от поредицата. Критичния консенсус на сайта е: „Стилен, забързан, и зареден с увлекателни сцени, четвъртата част на Мисията невъзможна е едно кинематично забавление с голям бюджет, което е наистина добро.“. Metacritic дава на филма резултат от 73 базиран на 36 мнения.

От Chicago Sun-Times, Роджър Ибърт дава на филма три и половина звезди от четири, заявявайки, че филмът „е страхотен трилър с екшън сцени, които функционират като един вид екшън поезия“. Филипа Хоукър от The Sydney Morning Herald дава на филма три звезди от пет, и каза, че е „абсурдно невероятно, но също така и доста забавно.“.

Приходи[редактиране | редактиране на кода]

От 12 февруари 2012 г., Режим Фантом е събрал сума от 653 123 000 щ.д., като 206 514 768 са от Северна Америка и 446 600 000 от международните пазари. Филмът е най-касовият филм в световен мащаб от поредицата Мисията Невъзможна. Режим Фантом е 6-ия най-касов филм за 2011 г. Също той е и най-касовият филм на Том Круз, като подмина Война на световете.

В Северна Америка филмът печели 12,8 милиона щатски долара на неговото откриване през уикенда. Филмът застава на първо място в боксофиса през втория и третия уикенд с 29,6 милиона щатски долара и 29,4 милиона съответно. 20 дни след премиерата филмът става най-касовият през месец декември за 2011 г. в Северна Америка. Въпреки че само 9% от прожекциите на филма са в IMAX кина, от тях идват 23% от приходите на филма.

В международен план филмът дебютира с 69,5 млн. щ.д. в 42 пазара, представляващи приблизително 70% от пазара. В Обединените арабски емирства, поставя рекорд в първия уикенд с 2,4 милиона щатски долара. На 21 януари 2012 г., филмът минава приходите на „Мисията невъзможна 2“ от 331 млн. щ.д. и поставя нов рекорд за франчайза в чужбина.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Награда Категория Получател(и) Резултат
Алианс на жените Филм Журналисти[3][4] Награда Kick Ass за най-добра жена екшън звезда Пола Патън Номинация
Златна макара Награди[5] Най-добри звукови ефекти: Най-добри звукови ефекти във филм Номинация
IGN Най-доброто от 2011[6] Най-добър екшън филм Номинация
IGN Летни Филмови Награди[7] Любим трейлър Номинация

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) // Box Office Mojo. Посетен на 2 август 2015.
  2. Desowitz, Bill. Brad Bird Talks Mission: Impossible Ghost Protocol: IMAX vs. 3-D, Animation vs. Live Action, Trailer // Indiewire.com, 27 октомври 2011. Посетен на 3 декември 2011.
  3. Alliance of Women Film Journalists Awards 2011 // Movie City News. Архивиран от оригинала. Посетен на 2012-01-27.
  4. Alliance of Women Film Journalists Awards 2011 winners // AWFJ.com.
  5. 2011 Golden Reel Awards nominations // The Award Circuit. Архивиран от оригинала на 2012-01-24. Посетен на 2012-01-27.
  6. IGN Best Of 2011 // IGN.
  7. IGN Summer Movie Awards 2011 // IGN.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]